Sterilovaná kukuřičná zrna

Sterilovaná kukuřičná zrna - recept

Pokud máte rádi koupenou sterilovanou kukuřici, vyzkoušejte si recept na sterilovaná kukuřičná zrna připravit sami.

Ingredience na sterilovaná kukuřičná zrna:
    • čerstvé ještě nepřezrálé kukuřičné palice, ale již se žlutými kukuřičnými zrny

Koření a přísady (pro litrovou sklenici):

  • 3 kuličky pepře
  • 1/2 cibule

Nálev (na 1 litr vody):

  • 0,25 l 8% octa
  • 100 g cukru
  • 30 g soli
Příprava receptu na sterilovaná kukuřičná zrna:

Očištěné kukuřičné palice dáme do osolené vařící vody (10 g soli na 1 l vody) a uvaříme doměkka. Po částečném vychladnutí zrna vyloupeme.

Potom je vsypeme do zavařovacích sklenic, proložíme pepřem a plátky cibule, zalijeme horkým nálevem a uzavřeme víčky.

Sklenice dáme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme.

Po zahřátí na 90 stupňů při této teplotě sterilujeme 25 minut (sklenice 0,7 – 0,9 l), 20 minut (sklenice 0,3 – 0,5 l). Po ukončení sterilace sklenice se sterilovanými kukuřičnými zrny hned z hrnce vyndáme a necháme vychladnout.

Tipy při přípravě sterilovaných kukuřičných zrn
Kukuřičná zrna můžeme také sterilovat jako směs s hráškem. Hrášek vyloupeme z lusků, opláchneme, nasypeme do vroucí vody a povaříme doměkka (8 – 10 minut). Měkký hrášek scedíme a propláchneme. Potom vsypeme do zavařovacích sklenic hrášek společně s kukuřicí a dále je postup i nálev stejný jako v předešlém receptu. Používáme k přípravě různých salátů.

Pokud nemáme zavařovací hrnec nebo děláme jenom menší množství skleniček, můžeme použít hrnec s poklicí, do kterého dáme na dno dřevěnou mřížku nebo třeba čistou utěrku (aby nám sklenice nepopraskaly) a vhodný teploměr (já používám teploměr od šunkovaru). Těsnost zavařených sklenic se sterilovanými kukuřičnými zrny poznáme po ochlazení poklepem na víčko. To by mělo vydávat dutý zvuk. Více o zavařování zeleniny naleznete níže.

Související články a recepty:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *