Sterilovaná kukuřičná zrna
Pokud máte rádi koupenou sterilovanou kukuřici, vyzkoušejte si recept na sterilovaná kukuřičná zrna připravit sami.
- čerstvé ještě nepřezrálé kukuřičné palice, ale již se žlutými kukuřičnými zrny
Koření a přísady (pro litrovou sklenici):
- 3 kuličky pepře
- 1/2 cibule
Nálev (na 1 litr vody):
- 0,25 l 8% octa
- 100 g cukru
- 30 g soli
Očištěné kukuřičné palice dáme do osolené vařící vody (10 g soli na 1 l vody) a uvaříme doměkka. Po částečném vychladnutí zrna vyloupeme.
Potom je vsypeme do zavařovacích sklenic, proložíme pepřem a plátky cibule, zalijeme horkým nálevem a uzavřeme víčky.
Sklenice dáme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme.
Po zahřátí na 90 stupňů při této teplotě sterilujeme 25 minut (sklenice 0,7 – 0,9 l), 20 minut (sklenice 0,3 – 0,5 l). Po ukončení sterilace sklenice se sterilovanými kukuřičnými zrny hned z hrnce vyndáme a necháme vychladnout.
Kukuřičná zrna můžeme také sterilovat jako směs s hráškem. Hrášek vyloupeme z lusků, opláchneme, nasypeme do vroucí vody a povaříme doměkka (8 – 10 minut). Měkký hrášek scedíme a propláchneme. Potom vsypeme do zavařovacích sklenic hrášek společně s kukuřicí a dále je postup i nálev stejný jako v předešlém receptu. Používáme k přípravě různých salátů.
Pokud nemáme zavařovací hrnec nebo děláme jenom menší množství skleniček, můžeme použít hrnec s poklicí, do kterého dáme na dno dřevěnou mřížku nebo třeba čistou utěrku (aby nám sklenice nepopraskaly) a vhodný teploměr (já používám teploměr od šunkovaru). Těsnost zavařených sklenic se sterilovanými kukuřičnými zrny poznáme po ochlazení poklepem na víčko. To by mělo vydávat dutý zvuk. Více o zavařování zeleniny naleznete níže.
Napsat komentář